Principiul de funcționare al ventilatorului cu flux axial

- 2021-07-20-

Când rotorul se rotește, gazul intră în rotor de la intrare axial și este împins de lama de pe rotor pentru a crește energia gazului și apoi curge în paleta de ghidare. Paleta de ghidare transformă fluxul de aer deviat în flux axial și, în același timp, conduce gazul în tubul de difuzie pentru a transforma în continuare energia cinetică a gazului în energie de presiune și, în cele din urmă, îl conduce în conducta de lucru.

Paletele ventilatoarelor axiale funcționează într-un mod similar cu aripile unui avion. Acesta din urmă, însă, ridică aripile și susține greutatea aeronavei, în timp ce ventilatorul axial ține aerul pe loc și îl mișcă.

Secțiunea transversală a unui ventilator axial este de obicei o secțiune a aripii. Lama poate fi fixată în poziţie sau rotită în jurul axei sale longitudinale. Unghiul lamei față de fluxul de aer sau distanța dintre lame poate fi nereglabil sau reglabil. Schimbarea unghiurilor sau a distanței lamelor este unul dintre principalele avantaje ale ventilatorului axial. Spațierea mică a lamelor Unghiul produce un debit mai mic, în timp ce distanța crescută produce un debit mai mare.

Ventilatoarele axiale avansate pot varia distanța dintre pale pe măsură ce ventilatorul funcționează (la fel ca un rotor de elicopter), modificând debitul în consecință. Acesta se numește ventilator axial cu palete reglabile (VP).